rolm Mijn freesmachine 

freesmachine Sinds enkele maanden kan ik mij eigenaar noemen van een heuse freesbank. Het betreft een 'Red and Black X1-Super', gekocht bij Herman Buitelaar.
In eerste instantie gekocht met de bedoeling om er een CNC freesbank van te maken. Handwieltjes eraf en stappenmotoren erop en klaar is Kees. Klinkt wel erg aantrekkelijk. Het nadeel zit hem in het eraf halen van de handwieltjes. Ik had geen motoren met doorgestoken assen, waarop de handwielen weer gemonteerd zouden kunnen worden. Conventioneel frezen wordt dan wel lastig, en voor de simpelste klusjes een rijtje G-codes te moeten schrijven sprak me niet zo erg aan. Vandaar dat dit projekt nog even is blijven liggen!

Een leuke machine, maar toen hij uit de kist kwam liep de kruistafel nogal zwaar. De tafel dus maar meteen gedemonteerd en de moeren afgesteld zodat hij lekker soepel liep. De handwieltjes ook afgesteld op minimale speling. De vrije slag was nu nog maar 1 streepje op de noniussen (=0,025 mm). Toch ontstond er desondanks de behoefte aan een digitale uitlezing. Dat probleem lijkt nu te kunnen worden opgelost met deze Goedkope Digitale Uitlezing.

Klik hier voor de beschrijving van een eenvoudige stappenmotor sturing die ik ooit in elkaar geknutseld heb.

Een beschrijving van een Digitale Uitlezing voor een draaibank is hier te vinden.

Hier kun je de vorderingen van de bouw van een mini portaalfress/boormachine volgen.


Copyright ©2007 Michael Hompus